Routing França

Aeroclub Sense categoria

El passat mes de novembre, vam sortir amb la EC-MOZ cap a Montpeller. El viatge en si no és cap desafiament, una hora i mitja, alçada de creuer de seguretat de 5500’ i pràcticament tota l’estona el mateix rumb, però la carta d’espais aeris de França portava una superposició d’espais aeris restringits, que tiraven enrere d’entrada.

Restricted Aeras France
Superposició d’Espais Aeris a Montpellier

Semblava impossible passar per aqui. On acabava una de les zones restringides, en començava una altra, i si es mirava de fer un routing que esquivés els espais restringits, apareixien noves zones. De tota manera, la descripció de la zona era clara “activable tots els dies”. Calia anar a revisar l’AIP.

AIP França

S’ha de dir que l’AIP de França és molt complert, especialment per al que respecta als aeroports. A l’apartat AIP ENR-5.1 del novembre 2019 hi ha el llistat de les zones prohibides. Les que ocupen més espai són la LFR108C, la LFR191B. L’AIP ens dirigeix a un altre link: Horaris d’Activació de les Zones Restringides del ministeri de defensa Francés. El terme, per als qui no hi estem acostumats és AZBA Charts i es publica els intervals d’activitat amb una antel·lació d’aproximadament una setmana.

Descripcio Zona Restringida
Descripcio de moments d’activació de la zona restringida 191B a França

Els corredors RTBA, funcionen com un sistema d’entrenament per a vols militars de baixa alçada i alta velocitat, i tenen una continuïtat per tota la geografia francesa.

Mostra Corredors Alta Velocitat
Detall dels corredors de baixa alçada i alta velocitat.

De tota manera, per major tranquil·litat, a banda d’assegurar-nos que no hi havia cap zona activada vam planificar la ruta per espais aeris de tipus D i amb coordinació amb control de trànsit aeri.

Control Aeri Francés

La gestió per part dels controladors francesos, ens va sorprendre positivament. Tan bon punt vam creuar la frontera pel punt ALBER (molt proper a la Jonquera), ens van assignar un nou codi de transponder, i ens van deixar seguir el rumb a l’alçada de creuer de 5500′ fins i tot a la part amb categoria D del con d’aproximació de l’Aeroport de Perpinyà.

De fet, al planificar el vol, havia previst una petita desviació per a no acostar-nos massa a l’aeroport, però ens van autoritzar a seguir el rumb sense desviaments.

Us encoratjo a fer aquest viatge, i conèixer la zona. L’arribada a Montpeller, et fa gaudir d’unes vistes espectaculars:

Vista Etang Sete
Vista dels etangs de monpellier

Deixo per una altra entrada, l’aterratge a la pista 30R, i el viatge de tornada amb la posta de sol!

Marc Francesch